Sub page

BELKYRA är ett receptbelagt läkemedel som godkänts för att behandla och bli av med dubbelhaka. Det används på vuxna patienter som upplever att de störs av oönskat fett under hakan, även kallat dubbelhaka. Det aktiva ämnet i BELKYRA heter deoxicholsyra.

Orsaker till dubbelhaka och varför du inte kan träna bort dubbelhaka

Att ställa sig frågan ’varför får man dubbelhaka’ är inte konstigt. Det finns tre faktorer som brukar vara de vanligaste orsakerna till dubbelhaka.

Genetiska faktorer

Tillståndet kan vara ärftligt

Viktförändringar

Tillståndet kan kan uppstå vid viktförändringar

Ålder

Tillståndet kan utvecklas naturligt med åldern

BELKYRA används för att behandla vuxna patienter som på egen hand inte lyckats bli av med sin dubbelhaka och som upplever ett psykologiskt besvär av sin obehandlade dubbelhaka. Kanske har du som patient försökt träna och äta rätt men märkt att det inte går att bli av med dubbelhakan trots naturlig viktnedgång. Om du har dubbelhaka av genetiska orsaker så kan du inte träna bort din dubbelhaka.

Om du får BELKYRA anser den förskrivande läkaren eller behandlaren att det är det lämpligaste läkemedlet för dig i din behandling. Målet med behandlingen med BELKYRA är att ta bort dubbelhakan för att uppnå en förbättring av hakprofilen för att du som patient förhoppningsvis ska kunna känna dig mer tillfreds med hur du upplever dig själv.

Så fungerar BELKYRA för att få bort dubbelhaka

BELKYRA är ett läkemedel som man injicerar på dubbelhakan. Kort beskrivet bryter läkemedlet ned fettcellerna som sedan drivs ut av kroppens egna ämnesomsättning. BELKYRA är alltså inte ett kirurgiskt ingrepp, ingen operation eller fettsugning.

Det aktiva ämnet i BELKYRA är deoxicholsyra som är en syntetisk form av en molekyl som finns naturligt i kroppen. Den konstgjorda formen av deoxicholsyra i BELKYRA är inte tillverkad från ämnen som kommer från djur eller människor men är nästan identisk med den molekyl som redan finns i kroppen. Deoxicholsyramolekylen har en naturlig uppgift att bryta ned och absorbera fett som du får i dig via kosten.

BELKYRA bryter ned fettcellerna. När fettcellerna förstörs kan de inte längre lagra eller ansamla fett. De förstörda fettcellerna skapar ett ärr på vävnaden som lockar till sig celler från immunförsvaret som tar bort cell- och fettrester. Resterna går sedan ur kroppen genom den naturliga ämnesomsättningsprocessen.

Läs mer

Förväntningar av behandlingen med BELKYRA för att ta bort dubbelhaka

Din behandlare har ordinerat BELKYRA för att minska dina tecken för att du ska bli av med din dubbelhaka. Du kanske inte märker effekter efter första behandlingen men de allra flesta patienterna brukar göra mellan 2-4 injektionsbehandlingar innan BELKYRA når sin fulla effekt och synliga resultat kan visas. Tillsammans med din behandlare kommer ni överens om hur många behandlingstillfällen som behövs. Upp till sex behandlingar kan ges med minst en månad emellan och förnyad behandling krävs oftast inte om förväntat resultat har uppnåtts. Under tiden som du behandlas kontrolleras också hur din behandling fungerar.

Glöm inte

Prata med din behandlare om vilka förväntningar du har på resultatet. Din behandlare har mer information om kliniska tester och resultat.

Det är bra om du som patient är förberedd på hur en behandling för att få bort din dubbelhaka med BELKYRA går till. Detta för att du ska kunna planera din tid efter själva behandlingstillfället. Nedan följer information om hur behandlingen går till och vad du ska tänka på.

Så går behandling med BELKYRA till

Steg 1

Din behandlare kommer undersöka din haka för att se hur mycket fett som ansamlats och känner även på slappheten av din hud. Detta för att bedöma om BELKYRA är det lämpligaste läkemedlet för din behandling.

Steg 2

Behandling med BELKYRA ges med injektioner, inget kirurgiskt ingrepp behövs. För att underlätta för dig som patient under och efter behandlingen kan din behandlare ordinera dig smärtstillande läkemedel, lokalbedövning och/eller nedkylning med hjälp av gelfyllda kylpåsar på injektionsområdet.

Steg 3

Området som ska behandlas kommer markeras med en linje. Därefter kommer din behandlare att placera ett rutnät på din dubbelhaka som markerar var injektionerna ska ges. Hela behandlingen tar cirka 15-20 minuter och du behöver oftast inte stanna kvar på mottagningen efteråt. Vid behov kan behandlaren lägga på is eller kylpåse över det behandlade området för att minimera risken för svullnad.

Steg 4

Efter behandlingen kan du som patient förvänta dig en viss svullnad. Vissa kan även få blåmärken eller känna att det gör ont där injektionerna har getts. Planera gärna din behandling med hänsyn till dina jobbåtaganden och fritidsaktiviteter, du kanske vill ta det lite lugnt direkt efter en behandling. De allra flesta återhämtar sig snabbt och upplever att de återhämtar sig snabbare efter kommande behandlingar.

Du och din behandlare kommer överens om hur många behandlingstillfällen som behöver göras. De allra flesta patienterna brukar göra mellan 2-4 behandlingar innan förväntat resultat har uppnåtts.

Läs mer

Kan jag förvänta mig biverkningar för att bli av med dubbelhaka med BELKYRA?

Liksom alla läkemedel kan BELKYRA orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem. Din behandlare kommer inte kunna förutsäga om och vilka biverkningar du kan komma att få, eller hur de kommer påverka dig. Det är dock bra att du som patient känner till de vanligaste biverkningarna med BELKYRA. Du kan också läsa om biverkningar i bipackssedlen på fass.se

Väldig vanligt är att man får vissa reaktioner i själva behandlingsområdet. Det kan vara smärta, svullnad, domningar eller stickningar, blåmärken, förhårdnader, rodnad av huden eller klåda. Du kan även uppleva illamående och huvudvärk. För att minska besvären av biverkningarna kan din behandlare ge dig is eller kylpåsar direkt efter behandlingen som du har på hakan under 15-20 minuter. Vid varje besök hos din behandlare kommer ni att diskutera de eventuella biverkningar du haft. Ett tips är att skriva ned när du upplever en biverkan och ta med dessa anteckningar till din behandlare och visa dem.

BELKYRA kan ge en övergående och tillfällig nervreaktion i käken som påverkar muskulaturen. Om du upplever detta ska du kontakta din behandlare.

Det finns hjälp att få om du upplever någon form av biverkning, du behöver inte stå ut i det tysta. Tala med din behandlare eller apotekspersonal om du har frågor.

Viktigt att komma ihåg!

Kom ihåg att de råd du får av din behandlare alltid gäller före informationen på den här webbplatsen. Kontakta din behandlare om du känner dig osäker eller har frågor.

När behandling för att få bort dubbelhaka med BELKYRA inte passar

Det finns tillfällen när behandling med BELKYRA inte är det lämpligaste alternativet. Läs gärna punkterna nedan innan du påbörjar en behandling med BELKYRA för att se om du bör ta upp något med din behandlare. Det är viktigt att din behandlare får reda på denna information för att kunna erbjuda dig en anpassad behandling för dina besvär.

  Använd inte BELKYRA
 • om du är allergisk mot deoxicholsyra eller något annat innehållsämne såsom vatten för injektionsvätskor, natriumklorid, natriumhydroxid (för pH-justering), saltsyra (för pH-justering) och vattenfritt dinatriumfosfat.
 • om du har infektion i den dela av hakan eller halsen där injektionerna ska ges.
 • om du är gravid eller ammar.

Du bör även berätta för din behandlare om du genomgått estetisk eller kirurgisk behandling av dubbelhaka tidigare. Detta utgör inte i sig ett hinder att använda BELKYRA men viss försiktighet ska iakttas.

Jag vill göra en behandling med BELKYRA men min behandlare säger nej. Varför får jag inte göra en BELKYRA behandling?

Din behandlare är den som bedömer om vilken behandling eller läkemedel som är lämpar sig bäst för dina besvär. Kanske har du angett att du är allergisk mot något ämne i BELKYRA, är gravid eller ammar eller har en infektion under hakan. Tala med din behandlare om du känner dig osäker på om du är lämplig för behandling med BELKYRA.

Hur vet jag om BELKYRA fungerar mot dubbelhaka?

Alla människor är olika. Det individuella resultatet kan variera beroende på dina fysiska förutsättningar. Prata med din behandlare om vilka förväntningar du har på resultatet. Din behandlare har mer information om kliniska tester och resultat.

Vilka biverkningar finns med BELKYRA?

Den allra vanligaste biverkan är en lätt svullnad. Andra vanliga biverkningar är blåmärken, smärta och känselbortfall, rodnad, förhårdnade områden och stickningar eller klåda. Du kan läsa mer om biverkningar här.

Hur går behandlingen med BELKYRA till?

BELKYRA ges i form av injektioner, inget kirurgiskt ingrepp behövs. Du kan läsa mer om behandlingen här.

Hur snabbt kan jag se resultat av BELKYRA?

De allra flesta patienterna brukar göra mellan 2-4 behandlingar innan förväntat resultat har uppnåtts.

Hur lång är konvalescenstiden?

För de flesta går återhämtningen snabbt och konvalescensen är oftast längst efter det första behandlingstillfället. Vid planeringen av behandlingarna bör du som patient fundera över dina arbetsåtaganden och inplanerade fritidsaktiviteter direkt efter behandlingstillfället.

Digital patientbroschyr

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer hendrerit placerat enim, at elementum mauris dictum quis. Nam et vulputate arcu. Donec non nisl nisi. Morbi pharetra sapien sit amet volutpat volutpat. Vivamus vel pulvinar ex. Pellentesque ultricies donec dictrum.

Ladda ned broschyren

Ordlista

Injektion, submentalt fett och deoxicholsyra är ord som används på denna webbplats. Läs förklaringarna till dessa och till andra ord i vår ordlista. Ordlistan är sorterad i alfabetisk ordning för att underlätta för dig att bläddra bland orden.

 • a
 • b
 • c
 • d
 • e
 • f
 • g
 • h
 • i
 • j
 • k
 • l
 • m
 • n
 • o
 • p
 • q
 • r
 • s
 • t
 • u
 • v
 • w
 • x
 • y
 • z
 • å
 • ä
 • ö

a

 • Proteiner:

  Stora molekyler i kroppen. Proteiner är en mycket viktig del av alla levande organismer och ansvarar.

b

 • Biverkningar:

  Alla övriga effekter av ett läkemedel förutom den önskade effekten.

d

 • Deoxicholsyra:

  Det aktiva ämnet i BELKYRA. Deoxicholsyramolekylen finns i kroppen och har en naturlig uppgift att bryta ned och absorbera fett som du får i dig via kosten.

 • Dubbelhaka:

  Oönskat fett som samlats under hakan. Kan ha orsakats av ålder, ärftlighet eller viktuppgång.

h

 • Hakprofil:

  Hakans profil mäts med hjälp av före och efterbilder av behandling.

i

 • Injektion:

  Ett sätt att tillföra läkemedel till kroppen. Det sker till exempel via en spruta med en nålspets på. BELKYRA injiceras under hakan, inget kirurgiskt ingrepp behövs.

k

 • Kliniskt test/Kliniskt program/Klinisk prövning/Klinisk studie:

  Är en undersökning på friska personer eller människor med sjukdomsbesvär för att studera effekten av ett läkemedel eller behandlingsmetod.

p

 • Psykologisk inverkan:

  Innebär när något påverkar ditt psykiska välbefinnande. Många patienter upplever att obehandlad dubbelhaka har en psykologisk inverkan.

s

 • Submentalt fett:

  Ett annat ord för dubbelhaka.

 • Syntetisk:

  Konstgjord. Det ämnet som används i BELKYRA är konstgjort och framställt på syntetisk vis. Den är alltså inte gjord från ämnen som kommer från djur eller människor.

 

Kontakta oss

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-postadress nedan.

Jag godkänner personuppgiftslagring General Data Protection Regulation (GDPR) är en EU-förordning för lagring av persondata. Genom att kryssa i rutan godkänner du att dina ifyllda uppgifter sparas. Du kan läsa mer om GDPR genom att klicka här.

Skicka

Läs mer om

Den här webbplatsen använder cookies för att kartlägga hur våra besökare använder webbplatsen och för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du användandet av cookies.